Bilgisayar Tarihi

Yazar: Unknown Tarih: 15:15 Kategori: Yorum: Yorum Yap
Bilgisayar Tarihi

Yazılım Mühendisliği 1. sınıfın ilk döneminde aldığım derslerden biri Computer Science yani Bilgisayar Bilimleri.Bu dersin amacı kanımca yazılım mühendisliğini kazanmış taze beyinlere bilgisayar tarihi ve genel konularında bilgi vermek mahiyetindedir.Gel gelelim içeriğide ilk haftalar bir o kadar sıkıcıydı.Fakat yine de genel kültür açısından bilinmesi gereken konulardır.En azından duymuştum diyebilelim :)
Konularımıza girelim.

Charles Babbage
Charles amcamız ingiliz bir matematikçi.Kendisi programlanabilir bilgisayar fikrini ortaya atan kişidir.İki adet
makine geliştirmiştir.İlki Difference Engine(Fark Motoru) , ikincisi ise Analytical Engine(Çözümsel Makine)'dir.

Difference Engine
Charles Babbage tarafından yapılmıştır.Birkaç sayısal ifadeyi matematiksel işlemlerden geçirip sonucunu çıktı halinde gösterebilen bir makinedir.Ne yazık ki, Babbage bu makineyi tamamıyla bitirememiştir.Fakat 1991 yılında London Science Museum bu makineyi tamamlamıştır.Buradan videosunuda izleyebilirsiniz.


Analytical Engine
Bu makinemiz ise yine Charles amcamız tarafından yapılmıştır.Fakat Analytcal Engine'inin bir farkı vardır.İlk genel mekanik bilgisayar konseptine sahiptir.Aritmetik Mantık Ünite'sini,basit akış kontrolünü,delikli kartları ve birleşik hafızayı içermektedir.Ne yazık ki yine Charles Amcamız hayattayken bu makine tamamlanamamıştır.Fakat onun oğlu Henry bu makineyi tamamlamıştır.İlk bilgisayar konsepti olması açısından özel bir yeri vardır.Programlanabilir bir makinedir.



Ada Lovelace

Lovelace dünyanın ilk bilgisayar programcısı olarak bilinmektedir.Babbage'in Analytical Engine'i üzerinde çalışmıştır.Makineler tarafından işlenmiş ilk algoritmayı yazmıştır.Günümüzde de yad edilsin diye sanırım Ada adında da bir programlama dili de mevcuttur.



ENIAC
J.Presper Eckert ve John Mauchly tarafından Pensilvanya Üniversitesi'nde 1943-1946 tarihleri arasında yapılmıştır.50 ton ağırlığında ve 200 kilowatt elektrik harcıyordu.Eniac'ın yapılış amacı Alman kuvvetlerine karşı savaşta üstünlük sağlamak içindi.Hafızasında programları tutamazdı.


EDVAC
Edvac ikilik taban sistemini kullanan ilk elektronik bilgisayardır.
Programlanabilir hafızaya sahiptir.

Von Neumann Architecture
Elektronik bilgisayarların nasıl program hafızası ve bilgi işleme sürecine sahip olacağını açıklayan ilk kişidir.İlk yayını Edvac için yayınlanmıştır.Bu mimari Aritmetik Mantık Ünitesini,Kontrol Ünitesini,Hafızayı ve Girdi/Çıktıyı içermektedir.Bu mimari hala bütün bilgisayarlarda ve elektronik cihazlarda kullanılmaktadır.



UNIVAC
Bu bilgisayarı geliştirenler ise yine J.Presper Eckert ve John Mauchly'dir.Univac bir elektronik bilgisayardır.Delikli kart kullanan binlerce vakum tüpü içermektedir.Veri girişi çıkışı ve veri depolaması bulunmaktadır.





Paylaş: Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder